Κουρκουμάς για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας του γονάτου

Share :

Μια νέα κλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “The Journal of Alternative and Complementary Medicine” επιστημονικό περιοδικό, στην οποία αποκαλύπτεται πως υπάρχει ένα αποτελεσματικό φυσικό εναλλακτικό του, υπερβολικά δημοφιλούς φαρμακευτικού παυσίπονου, ibuprofen, για την θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γονάτου. Πρόκειται για ένα ευρέος γνωστό μπαχαρικό το οποίο είναι μακράν ανώτερο, τόσο σε ασφάλεια όσο και σε πλήθος οφελών απ ότι οποιοδήποτε φάρμακο από την ομάδα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).

Σε μια ανασκόπηση στο ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό Lancet, το φάρμακο ibuprofen προσδιορίστηκε σαν τοξικό για την καρδιά όπως το απαγορευμένο αντιφλεγμονώδες φάρμακο Vioxx, και πιθανώς να σχετίζεται με δεκάδες χιλιάδες θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα κάθε χρόνο. Ένας λόγος παραπάνω που κάνει τα αποδεδειγμένα φυσικά εναλλακτικά φάρμακα εξαιρετικά σημαντικά, ειδικά αν περιλαμβάνουν μαγειρικά μπαχαρικά που είναι ασφαλή, προσιτά (από οικονομικής πλευράς), προσβάσιμα και ελεγμένα.

Σε πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 109 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο σε αρχικό στάδιο, έλαβαν τυχαία είτε ibuprofen με δόση 800 mg/ημέρα (55 ασθενείς) είτε 2,000 mg κουρκουμά (Curcuma domestica) ανά ημέρα (52 ασθενείς), για συνολικό διάστημα 6 εβδομάδων. Το φάρμακο ibuprofen δόθηκε σε 2 δόσεις των 400 mg/ημέρα και ο κουρκουμάς σε 4 δόσεις των 500 mg/ημέρα.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του πόνου κατά την διάρκεια περπατήματος, ανέβασμα σκαλιών και λειτουργιών του γονάτου που αξιολογήθηκαν με βάση το χρονικό διάστημα που ξοδεύτηκε σε περπάτημα 100 m και σε ένα ανεβοκατέβασμα μιας ποσότητας σκαλιών, σαν πρωταρχικό αποτέλεσμα.

Μετά από 6 εβδομάδες, παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις και στις 2 ομάδες, με όλα τα πρωταρχικά αποτελέσματα παρόμοια, εκτός από την ομάδα του κουρκουμά, η οποία έδειξε ελαφρώς καλύτερη απόδοση στο περπάτημα των 100 m και μικρότερη αναφορά σε πόνο στο ανεβοκατέβασμα σκαλιών. Επίσης, στην ομάδα του κουρκουμά παρατηρήθηκαν λιγότερες παρενέργειες. Τέλος, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τα αποτελέσματα που παρατήρησαν στο σώμα τους με την ομάδα του κουρκουμά να βαθμολογεί 91,1% αντί της ομάδας του ibuprofen με 80,4%.

Ενώ οι ερευνητές, αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς που είχε η έρευνα τους, πρωτόκολλο τυφλής δοκιμής, η ανάγκη μεγαλύτερης δόσης στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και η ανάγκη για ένα μεγαλύτερο δείγμα συμμετεχόντων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “Το εκχείλισμα κουρκουμά φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, όσο και το ibuprofen”.

Οι ερευνητές επίσης υπόδειξαν πως, ενώ κάποιοι ασθενείς από την ομάδα του ibuprofen αξιολόγησαν ως ”λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι”, την κατάσταση τους (10.9% και 2,2% αντίστοιχα), κανένας ασθενής από την ομάδα του κουρκουμά δεν ήταν δυσαρεστημένος.

Τελικά, οι ερευνητές παρατήρησαν μια ξεκάθαρη τάση προς μια μεγαλύτερη επίδραση στους ασθενείς που έλαβαν κουρκουμά αντί για ibuprofen.

Το κύριο κουρκουμινοειδές, γνωστό στην επιστήμη, είναι η κουρκουμίνη, και είναι η πολυφαινόλη στον κουρκουμά που δίνει την λαμπερή χρυσή απόχρωση σε αυτό το μπαχαρικό. Η σκόνη κουρκουμά περιέχει περίπου 2-4% κουρκουμίνη και έχει αποδειχθεί πως έχει πάρα οφέλη για την υγεία.

Περισσότερα άρθρα

Μπαχαρικά για χάσιμο βάρους

Ποιά μπαχαρικά πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά για να χάσεις το περιττό βάρος και να βελτιώσεις την συνολική σου υγεία.

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειοΣυνεχίστε στο Eshop
      Calculate Shipping
      Apply Coupon

      Το κατάστημά μας θα παραμείνει κλειστό από τις 10/8 έως τις 28/8. Καλό καλοκαίρι σε όλους!